Vlag van Indonesië

Reisverslag Bali


Bali | Rijstvelden rijstvelden van Jatiluwih

Selamat Datang!

Kleine kinderen en toch lekker ver weg genieten van een tropische vakantie? Dat kan in Bali, Indonesië. Na een lange vlucht, met tussenstop in Kuala Lumpur (Maleisië) komen we aan in het warme en vochtige Bali.

Aankomst op Bali - Sanur

De luchthaven ziet er mooi uit, met vele waterpartijen en beelden. Omdat we kleine kinderen bij ons hebben, worden we bij de douane apart genomen en mogen we zo langs de lange rij van passagiers doorlopen. Na de bagage opgepikt te hebben, even snel geld (Indonesische roepia) pinnen. Maar ooh jee: we krijgen wel geld uit de automaat, maar deze slikt vervolgens de bankpas terug in. Daar gaat onze voorsprong op de rest van de passagiers. Na heel wat heen en weer geloop, blijkt dit ongeveer dagelijks te gebeuren en moeten we maar contact opnemen met de bank. Buiten staat ondertussen de bus op ons te wachten.

Sanur Bali
bootjes op het strand van Sanur

Na een ritje van circa 20 minuten komen we aan in Sanur bij ons hotel Hotel Peneeda View. We krijgen een mooie bloemenkrans om en een lekker welkomstdrankje. Voor de kinderen is er al een lekker ijsje. Onze hotelkamer is een mooi appartement gelegen in een schitterende tuin. Het strand ligt op nog geen 50 meter afstand. Meteen wordt duidelijk dat de Balinezen gek op kinderen zijn. De volgende dag wordt de omgeving verkend. Door het vochtige en warme klimaat ben je binnen een paar minuten al helemaal klam en plakt alles aan je vast. Op straat word je om de haverklap aangehouden om dingetjes te kopen, enquêtes in te vullen, prijzen te winnen en om te bedelen. Van "No" (of tidak) schijnen ze nog niet gehoord te hebben. Geadviseerd wordt dan ook om nergens op in te gaan, niets in te vullen en zeker niet aan te geven waar je logeert. Doe je dit toch, dan wachten ze je bij de ingang van het hotel op. 's Middags rusten we lekker uit bij het zwembad van het hotel. We krijgen een telefoontje van de bank dat ze ons pasje komen terugbrengen. In plaats van 10.00 uur de volgende dag wordt het uiteindelijk pas 17.00 uur. Maar goed: het pasje is terug en dat is ook al een geruststelling. Morgen ons eerste uitstapje. Op straat heb ik de betrouwbaarste taxichauffeur uitgekozen en onderhandeld voor een dagtripje. De hele dag een privetaxi met chauffeur/gids is een goedkope en ideale optie als je met kleine kinderen bent.

Bali | Sanur Peneeda View
Peneeda View Hotel

Trip 1: Batubulan - Bali Bird Park - Ubud

Batubulan is een langgerekt straatdorp waar massa's steenhouwers aan het werk zijn. Daarnaast is het de ideale plek om de traditionele Barong en Kris dans te aanschouwen. De dans gaat over het eeuwige gevecht tussen goede en kwade geesten. Barong (een mythologisch dier dat lijkt op een leeuw) vertegenwoordigt de goede geest en Rangda (een mythologisch monster dat lijkt op een heks) de kwade geest. Barong beschermt de Balinezen tegen de kwade geesten, maar volgens de kinderen was het gewoon Simba met een man erin. De strijd eindigt onbeslist, want goed en kwaad horen bij Bali bij elkaar, net zoals dag en nacht.

Volgende stop is het Bali Bird Park. Dit park is circa 2 ha groot en huist meer dan 1000 vogels en 250 exotische soorten uit Azie en Australie. Ook de beroemde komodo-varaan is hier te bewonderen. Daarnaast is er een leuk wandelpad uitgezet. Favoriet zijn de grote ara's. Al met al een ideaal uitje voor de kinderen.

Laatste stop brengt ons naar Ubud, het kunstenaarscentrum van Bali. Kunst en cultuur komen hier samen midden tussen de uitgestrekte sawa's. Je vindt hier ontelbare kleine winkeltjes met schilderijen, houtsnijwerken en batikproducten. Ubud is ook een plaats om lekker te eten en te genieten van de mooie omgeving.

Bali | Schoolkinderen
kinderen op weg naar school
Bali | Baron en Kris dans
traditionele Baron en Kris dans
Bali |  Jatiluwih rijstvelden
rijstvelden bij Jatiluwih
Bali
fruitstalletje bij het Bratan meer

Trip 2: Butterfly Park - Jatiluwih - Bratanmeer

Met ons taxibusje rijden we via veel klein straatjes (de hoofdweg is veel te druk, geen doorkomen aan) met behoorlijke bobbels en kuilen naar het Bali Butterfly Park. Het is nog vroeg in de ochtend en dus lekker rustig bij de vlinders. De kinderen vinden het schitterend en staan te pronken met de supergrote vlinders op hun T-shirt. Het is mooi om te zien hoe een cocon er in werkelijkheid uitziet.


Volgende stop is de Pura Luhur Batuhan tempel. Het wordt een hele korte stop, want kinderen mogen het tempelcomplex niet in. Dat is dus even een tegenvaller. Gelukkig wordt dit goed gemaakt door de tocht naar Jatiluwih (betekent: waarlijk schitterend). Hier zie je de landschappen en vergezichten zoals je ze in alle toeristenboekjes tegenkomt. Al eeuwenlang worden hier de hellingen bewerkt. Het resultaat zijn schitterende rijstvelden die zich vaak over honderden meters langs steile hellingen op elkaar stapelen. We stoppen in Pacung voor de lunch en genieten van een heerlijke Balinees buffet met uitzicht over de mooie rijstvelden.


We vervolgen onze weg naar het Bratanmeer (voor de Balinezen  het heilige bergmeer) met de Pura Ulun Danu tempel. De tempel ligt gedeeltelijk in het Bratanmeer en ziet er schilderachtig uit. Hier wordt Dewi Danu vereerd, de godin van meren en rivieren. Bij het meer is een klein speeltuintje. Voor de kinderen de gelegenheid om weer eens lekker te schommelen. Laatste stop wordt de markt. Het is leuk om te kijken naar het opgestapeld fruit en de grote keuze aan specerijen 

Tussen de trips door is het genieten bij het hotel. Lekker zonnen, af en toe een massage, 's middags tea-time met gratis echte kroketten en 's avonds lekker eten al dan niet opgeluisterd met mooi Balinees zang en dans. Alhoewel het weer mooi is valt er af en toe een verfrissend regenbuitje. Soms valt 's avonds de stroom uit en zien we weer eens echte duisternis: helemaal niks dus. Als het dan langer gaat duren dan een uur dan word je wel een beetje zenuwachtig. Het beginnend gezoem van de airco geeft uiteindelijk wat geruststelling.


De volgende dag zijn we getuigen van het Bali Ceremony feest. Alle inwoners zijn helemaal uitgedost, prachtig om te zien. Zelfs de kleinste kinderen hebben hun feestkleding aan. De jongetjes lopen al met een sarong en mogen vanaf het moment dat ze hun eerste tand hebben de tempel in. De meisjes hebben kanten hemdjes aan en zijn echte dametjes. Tijdens het winkelen worden we aan alle kanten aangesproken over onze kinderen. We kregen zelfs de vraag om de schoenen van onze kleinste op het eind van onze vakantie in te ruilen voor een paar nieuwe schoenen, zodat ze die schoenen als een kadootje aan een familielid kon geven. Het onderhandelen over prijzen leer je gelukkig snel genoeg: altijd afdingen naar minimaal de helft van de vraagprijs. De Balinezen zijn heus niet dom en hebben waarschijnlijk de dag van hun leven als toeristen meteen de vraagprijs betalen. Soms is het wel vervelend dat je aan de kraampjes niet gewoon even rustig kunt kijken zonder lastig gevallen te worden. De avond sluiten we af in stijl. We eten kreeft aan het strand. De kinderen vermaken zich prima met het zand.

Bali | Betjak
klaar voor een betjak ritje
Bali | Sanur ceremonie
Ceremonie met offergaven

Trip 3: Taro, Olifantenpark

Onze laatste trip brengt ons naar het Elefant safari park in Taro. Zo vaak krijg je niet de kans om op een echte olifant te zitten en ze te voederen. De kinderen kijken hun ogen uit. Het park is net open en beschikt tevens over een educatief museum en een kunsttentoonstelling met schilderijen gemaakt door de olifanten.

De laatste dag hebben nog het geluk om de openingsceremonie van het nieuwe grand café van Peneeda View te mogen meemaken. De priester zit bovenop een tafel met allemaal offergaven. De bomen en beelden in de omgeving zijn allemaal versierd met een sarong en overal wapperen vlaggen. Een mooie laatste herinnering van een schitterende reis. Bali kunnen we dan ook iedereen aanraden. Het eiland is niet te groot en heeft veel bezienswaardigheden. De mensen zijn vriendelijk, het eten verrukkelijk en de zon lekker warm.

Bezienswaardigheden Bali

Handige links

Reisorganisaties Bali

  • 333Travel - Indonesië reizen
  • Indonesië reizen Van Verre

Reisgids Bali

Niet gevonden?

Je Bali reisgids niet gevonden?

Reisboekhandel de Zwerver beschikt over een grote collectie reisgidsen en landkaarten.

Kijk hier voor meer reisgidsen >

FOX Rondreizen Indonesië
Van Verre - Indonesie