Vlag van Portugal Reisverslag Porto


Porto
zicht op  Ponte Luis 1 vanuit Vila Nova de Gaia

Porto ligt in het noordwesten van Portugal aan de Costa Verde. Vroeger heette Porto achtereenvolgens Cale en later Portucale, waar later de landsnaam van Portugal is afgeleid.

Porto is bekend vanwege haar porthuizen (aan de overkant van de Duoro rivier in Gaia) en de historische wijk Ribiera. Volgens sommigen is Porto mooier en authentieker dan het zuidelijker gelegen Lissabon. Ga zelf oordelen!

Stedentrip Porto

Begin een rondwandeling in Porto bij het São Bento station. De stationshal is bedekt met azulejos (blauw witte tegels) die de geschiedenis van Porto laten zien. Loop dan naar de Sé do Porto kathedraal. Vanaf het plein voor de kathedraal heb je een eerste uitzicht over de rivier. Daal via kleine trappen en middeleeuwse steegjes af naar de wijk Ribiera. Hier vind je leuke terrasjes, pittoreske plekjes en lokale winkeltjes.

Uiteindelijk kom je vanzelf langs de rivier de Douro uit vlak bij de indrukwekkende ijzeren boogbrug Ponte Luis 1, ontworpen door een compagnon van Eiffel. De brug verbindt Porto met de stad Vila Nova de Gaia, het centrum van alle portwijnen. Je vindt hier diverse porthuizen, waar je vrijwel overal een rondleiding kunt krijgen en de diverse portsoorten kunt proeven. De Funicular dos Guindais brengt je met een kort steil ritje omhoog tot bij het hoogste brugdek.

Zien en doen in Porto

Port proeven in Porto


Porto vaten bij Taylor's Port

Stadswandeling Porto

Loop vanuit metro station Alaidos over de mooie Avenida dos Alaidos richting Praca Carlos Alberto. Op dit plein wordt elke zaterdag een grote vlooienmarkt gehouden. In de buurt vind je prachtige tuinen met rode bankjes en veel typische azulejos huizen. Als je richting Praca de Gomes Teixeira loopt ben je vlak bij één van de mooiste en oudste boekwinkels ter wereld: Lello e Irmão. Bewonder de prachtige architectuur, de oude houten boekenkasten en de bijzondere trappartij die model heeft gestaan voor de films van Harry Potter. Tip: ga vooral heel vroeg naar deze boekenwinkel, het kan behoorlijk druk worden.

Vlakbij de boekenwinkel is de Torre dos Clérigos niet te missen. Voor een beperkte entree prijs en een behoorlijke klim van 240 treden word je beloond met een panoramisch uitzicht over Porto. Vervolg je weg in de historische wijk Ribeira. In het Casa do Infante (House of the Prince: het geboortehuis van Hendrik de Zeevaarder) kun je alles te weten komen over de geschiedenis van Porto en de tijd van de ontdekkingsreizigers.

Vlakbij vind je tramhalte Infante waar je met de historische tramlijn 1 een indrukwekkende tocht langs de rivier de Douro kunt maken tot aan Foz. Stap uit op Passeio Alegre en loop in ongeveer 10 minuten naar de Avenida Carlos 1. Via de promenade bereik je de vuurturen Farol de Felgueiras (Lady of the Light) vlakbij het fort op het punt waar de Douro rivier de Atlantische Oceaan instroomt. In de buurt van de tramhalte vind je restaurant Casa de Pasto de Palmeira. Hier kun je genieten van prachtig uitzicht en een heerlijke lunch.

Handige links voor Porto

Plattegrond Porto

Plattegrond Porto

Reisgids Porto

Reisgids Porto

Reisgids Porto

Niet gevonden?

Je Porto reisgids niet gevonden? Bol.com beschikt over een grote collectie.
Kijk hier voor meer reisgidsen >

TAP Air Portugal
Porto Hotels