Vlag van Zweden

Reisverslag Zweden


Zweden
ons Zweedse huisje bij Vastervik

Deze zomer gaan we een bezoek brengen aan Zweden. Met onze kinderen van 5 en 7 zullen we een kleine rondtocht gaan maken.
Voor iedereen die een reis naar Zweden wil plannen volgt hier alvast een tip. De zomervakantie in Zweden eindigt medio augustus. Dit heeft als nadeel dat veel attracties rond deze tijd gaan sluiten of beperkte openingstijden hebben. Ook op campings stoppen bepaalde activiteiten rond deze tijd. Goed om hier alvast rekening mee te houden.

Dalarna (Orsa)

De nachtboot heeft ons van Kiel naar Goteborg gebracht. Zo begint de vakantie al aan boord. De kinderen zullen hun ogen weer uitkijken. Aangekomen in Goteborg hebben we een flinke autotocht voor de boeg: 450 km naar Orsa. Onze eerste bestemming is Dalarna, een populaire streek bij toeristen. Het landschap is van een bijzondere schoonheid en de stadjes zijn rijk aan tradities. Het toeristisch centrum van deze streek is Mora, gelegen tussen de twee bekende meren Siljan en Orsasjon. Onze uitvalsbasis wordt Orsa (8000 inwoners).

Onze eerste verblijf is in Orsa op de Orsa Camping. Hier zullen we een week verblijven in een echte Zweedse stuga. Vervelen gaan we ons hier niet. De camping ligt niet alleen op loopafstand van het centrum van Orsa, maar ook direct aan het meer van Orsasjon. De camping beschikt over een mooie lang zandstrand en heeft diverse facilteiten zoals mooie zwembaden met voor de kinderen een piratenschip om te ontdekken. Daarnaast beschikt de camping o.a. over een mooie minigolfbaan en een eigen bowlingbaan. Het meer en strand is ideaal voor kleine kinderen. Het is erg ondiep, zodat je een heel eind het water in kunt lopen, zonder dat het water bij je kniëen komt. Minder ideaal echter voor de echte zwemmers.


Orsa Gronklitt Bear Park

Een van de geplande dagtrips brengt ons naar het grootste berenpark in Europa. Op een afstand van 15 km. van Orsa ligt Orsa Gronklitt Bear Park. Naast de beer vind je hier de wolf, de lynx, de grootste Europese martersoort en de met uitsterving bedreigde poolvos. Voordat je deze kunt zien, heb je echter wel een steile klim achter de rug. De dieren zitten in zeer grote kooien midden in de natuur. Veel ruimte voor de dieren betekent echter dat het zoeken is om een glimp van ze op te vangen. Verwacht niet te veel van het park, dan kun je er 2 leuke uurtjes doorbrengen. De expositieruimte bij het park is de moeite waard.


Tomteland

Onze volgende dagtrip brengt ons naar Tomteland, of te wel de plek waar de kerstman woont (Santaworld). Zal een vreemde gewaarwording worden, zo midden in de zomer, maar de kinderen zullen het hartstikke leuk vinden. Je vindt er diverse attracties waaronder een trollenschool, een heksenschool en een toneelstuk over het leven op een zweedse boerderij. En natuurlijk de kerstman met zijn helpers. Tomteland is te vinden in Gesunda (15 km vanaf Mora) onderaan de Gesundaberg.


Dalahasten

Een geliefd souvenir uit deze streek (en wellicht geheel Zweden) is het bekende Dalapaardje (Dalahasten), uit hout gesneden en meestal oranjerood en wit van kleur. Ze worden gemaakt in Nusnas waar bij de familie Olsson het gehele bewerkingsproces bekeken kan worden. Als je wilt weten hoe het komt dat dit paardje het symbool van Zweden is geworden, lees dan verder hier.


Haverud aquaduct in Dalsland


Stuga op Orsa Camping Zweden
onze stuga op de Orsa camping


Dalapaardjes
Dalapaardjes worden beschilderd


Tomteland: op bezoek bij de kerstman
Tomteland: op bezoek bij de kerstman

Stockholm

De 2de stop brengt ons een paar dagen naar Stockholm. We verblijven in het Quality Hotel Globe. Dit hotel ligt naast de Zweedse Arena (de ijshockey-arena van Zweden), midden in Globencity, een groot winkelcentrum met bioscopen etc.. Ontbijten doe je als een soort vip met uitzicht op de ijshockeybaan. Helaas zijn er 's ochtends geen wedstrijden. Stockholm is de stad van smorrebrod, vikingen en Alfred Nobel. Stockholm heeft zeer veel te bieden, is historisch interessant, heeft een prachtige ligging verdeeld over 14 eilanden, heeft veel groen en is gezellig. De ideale wereldstad voor een citytrip met kinderen: Stockholm heeft nl. Djurgarden. We verblijven 4 dagen in deze mooie stad en dankzij de StockholmCard kunnen we de belangrijkste bezienswaardigheden zeer voordelig bezoeken. Skansen, Vasa Musuem, Aquarium, Grona Lund Tivol en Junibacken zijn in ieder geval aan te raden.


De metro en trams zijn een ideale vervoermiddel voor de attracties die iets verder van elkaar afliggen. Verder is Stockholm zeer goed per voet te doen. De oude stad, Gamla Stan, is erg toeristisch. Ga hier vroeg na toe, dan valt de drukte nog mee. Voor de wisseling van de wacht bij het koninklijk paleis, elke dag om 12.00 uur, moet je een lange adem hebben. De ceremonie duurt nogal lang en dat is niet altijd ideaal met kleine kinderen. Verder is Stockholm natuurlijk een winkelparadijs. Met name de oude vismarkten zijn mooi opgeknapt en herbergt nu vele kleurrijke winkeltjes. De verse zalm en garnalensandwiches zijn niet te versmaden!


leuke winkeltjes in oude vismarkt

Skansen

Skansen is een wereldberoemd park en het eerste openluchtmuseum ter wereld. Het museum bezit meer dan 150 gebouwen uit geheel Zweden en is een soort Zweden in het klein. Daarnaast bevat het park een dierentuin: Skansen Zoo en een aquarium: Skansen Aquarium.


Vasa Museum

De Vasa is ‘s werelds enig overgebleven schip uit de 17e eeuw. Meer dan 95 procent van het schip is bewaard gebleven, en versierd met honderden uit hout gesneden beelden is de Vasa een unieke kunstschat, en één van de belangrijkste toeristische trekpleisters ter wereld. Het schip is te bezichtigen in een speciaal hiervoor gebouwd museum


Aquarium Water Museum

In drie verschillende thema's wordt de waterwereld ontdekt: het regenwoud, de tropische zeeen en de poolwateren. Kijk hier voor meer informatie.


Grona Lund Tivoli

Het Zweedse Tivoli is een bijzonder grote permanente kermis met alle populaire attracties, maar ook met theaters, dansvloeren en restaurants.


Junibacken

Junibacken is een huis vol sprookjes, gelach en kattenkwaad. Een belevings- en cultureel centrum voor kinderen, waar de zweedse kinderliteratuur letterlijk tot leven komt. Hier mag iedereen spelen en lawaai maken, tevreden glimlachen en huiveren, ontdekken en leren. In het centrum bevinden zich de fantastische sprookjes van Astrid Lindgren, maar je kunt er ook vele andere beroemde personen ontmoeten, zoals Krakel Spektakel, Pettson & Findus e.a. . Villa kakabont, het huis van Pippi Langkous, is er nagebouwd en voor kinderen de ideale manier om te zien hoe pippi langkous geleefd heeft. Ook Nilson, het aapje van Pippi en  Pippi's paard zijn er te bewonderen. Niet te missen dus voor de echte Pippi Langkous fans!


Vastervik | Astrid Lindgrens World

Stockholm 1945. Astrid Lindgren verzint verhaaltjes voor haar dochter over een sterk meisje dat alleen woont in Villa Kakelbont. Lindgren schreef de verhalen op en won er een verhalenwedstrijd mee. Het sterk meisje, Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemunta Efraimsdochter Langkous, zal wereldberoemd worden. Pippi Langkous is echter niet de enige creatie van Astrid Lindgren. In Vimmerby, de geboortestad van Astrid Lingren, kun je op een leuke en unieke manier kennismaken met alle karakters van de boeken van Astrid Lindgren, zoals Ronja de roversdocher en de kwaaijongen Emil. Het pretpark heeft geen flitsende attracties, maar is eerder te beschrijven als een park waar de verschillende verhalen in korte toneelstukjes doorlopend aan de toeschouwers getoond worden. Het publiek wordt nadrukkelijk bij deze voorstellingen betrokken en dat maakt het erg leuk. De voorstelling zijn natuurlijk in het Zweeds. Een korte voorbereiding op de wellicht onbekende verhalen is dan wellicht ook aan te raden. Een overzicht van de boeken van Astrid Lindgren vind je hier. Deze zijn zeker aan te raden als je dit pretpark wilt bezoeken.

de omgeving van Vasteriks
de omgeving van Vasteriks


Astrid Lindgren's World
Pippi langkous in Astrid Lindgren's World
Quality Hotel 11 Goteborg
Quality Hotel 11 Goteborg


Liseberg Goteborg
zicht op pretpark Liseberg

Göteborg

De laatste stop is in Göteborg. Hier verblijven we enkele dagen in het bijzonder Quality Hotel 11. Dit hotel is gebouwd in een oude scheepswerf en heeft al meerdere malen enkele designprijzen gewonnen. Voor de kinderen wordt het de ogen uitkijken in de haven! In Göteborg zullen we natuurlijk een bezoek brengen aan het beroemde pretpark Liseberg. Een ideale afsluiting van een mooie rondreis door Zweden.

Reisgids Zweden

Niet gevonden?

Je Zweden reisgids niet gevonden? Bol.com beschikt over een grote collectie.
Kijk hier voor meer reisgidsen >

Handige links

 

Hotels in Zweden

 

Auto nodig?
Autohuur Zweden
Huur je auto voor Zweden makkelijk hier online.
Reis Gadgets nodig?
Travelshop
Vind originele reisartikelen in onze Travelshop
Vliegtickets nodig?
Vliegtickets
Regel je vliegtickets makkelijk hier online.
Kronen nodig?
Valuta Zweden
Vraag je valuta voor Zweden makkelijk hier online aan.