De wereld van Boudewijn Büch


De Wereld van Boudewijn Buch

Boudewijn Maria Ignatius Büch werd op 14 december 1948 geboren in Den Haag en groeide samen met zijn vijf broers - van wie vier ouder - op in Wassenaar. Als kind leed Büch sterk onder het slechte huwelijk van zijn katholiek geworden joodse ouders, die hun onhandelbare zoon op zijn elfde naar een jeugdpsychiatrische inrichting in Brabant stuurden. Niet lang na zijn thuiskomst, bijna een jaar later, scheidden zijn ouders. Zijn door de oorlog getraumatiseerde vader, met wie Büch als kind een zeer innige band had, zou na verschillende mislukte pogingen daartoe uiteindelijk zelfmoord plegen.

Na studies Nederlands, Duits en filosofie debuteerde Büch in 1976 met zijn eerste poëziebundel, Nogal droevige liedjes voor de kleine Gijs. Al voor zijn debuut genoot Büch enige, voornamelijk randstedelijke, bekendheid door zijn bijdragen aan tal van dagbladen en tijdschriften.

In 1981 verscheen zijn eerste proza in boekvorm, De blauwe salon. In 1982 kwam een volgend poëziealbum Dood Kind. Zijn enige pseudoniem is Lothar Mantoua, een naam die af en toe in zijn autobiografische romans terug komt.

Van 1984 tot 1988 had hij bij de VARA een eigen tv-programma: Büchs Boeken. Vanaf 1988 tot heden presenteert hij bij de VARA De wereld van Boudewijn Büch, waarin hij naar alle uithoeken van de wereld reist. Büch regisseert, presenteert en redigeert zijn eigen televisie- en reisprogramma's. Tevens maakt hij radioprogramma's en had hij de laatste jaren diverse theaterprogramma's. Boudewijn Buch overleed op 23 november 2002.

Boudewijn Buch

Beelden uit de trailer van "De wereld van Boudewijn Buch"

De wereld van Boudewijn Buch De wereld van Boudewijn Buch De wereld van Boudewijn Buch De wereld van Boudewijn Buch De wereld van Boudewijn Buch De wereld van Boudewijn Buch

De boeken van en over Boudewijn Buch

De boeken van en over Boudewijn Buch

De boeken van en over Boudewijn Buch

Niet gevonden?

Je boek over of van Boudewijn Buch niet gevonden? Bol.com beschikt over een grote collectie.
Kijk hier voor meer leuke reisboeken >

Postzegels uit de leader van "De wereld van Boudewijn Büch"

Postzegels leader de wereld van Boudewijn Buch Postzegels leader de wereld van Boudewijn Buch Postzegels leader de wereld van Boudewijn Buch Postzegels leader de wereld van Boudewijn Buch Postzegels leader de wereld van Boudewijn Buch

Eilanden

Eilanden van Boudewijn Buch

Eilandgevoel, eilandliefde, eilandangst, eilandgekte - het komt allemaal aan bod in het ,boeiende 'eilandenboek' van Boudewijn Büch. Wat Büch aantrekt in eilanden is de eenzaamheid van deze dooü oceanen en zeeën omgeven stukjes land. Hij wil alles weten ('weetfeitjes') over de eilanden die hij beschrijft. Büch vertelt prachtige anekdotes, indrukwekkende verhalen en obscure details over bijna dertig eilanden.


Lees hier verder >

Eenzaam (Eilanden 2)

Eenzaam van Boudewijn Buch

In dit boek, zijn tweede eilandenbundel, beschrijft Boudewijn Büch het nagenoeg onmogelijke, het allerbizarste en de complete eenzaamheid. Verder reizen is niet mogelijk, en de lezer kan hem daarbij op de voet volgen... 'Wie zich meer reiziger dan toerist voelt zal leesplezier beleven aan Eenzaam, dat ook nog een register op eilandnamen en personen bevat. Kortom, ideale vakantielectuur.'


Lees meer in het ebook >

Het ijspaleis (Eilanden 3)

De avonturen van Kuifje in Amerika

'Het ijspaleis' is een van de uitzonderlijkste boeken van de laatste jaren geworden. Büch is in staat gebleken om over het absolute niets een meeslepende verhandeling te schrijven. Gevoegd bij zijn hoofdstukken over wandelende eilanden, het mysterie van de atoombom op Marion-eiland, de Canadees die een Russisch eiland aan Groot-Brittannië probeert te verkopen.


Lees meer in het ebook >

Boudewijn Büch Collectie
deel 1

De fascinaties van Boudewijn Buch

Ik reis welbeschouwd maar om één reden: ik controleer al meer dan een kwart eeuw in alle uithoeken van de aardbol of de atlas klopt', aldus de in 2002 overleden schrijver en tv-maker Boudewijn Büch. In werkelijkheid verzamelde hij verhalen, zoals het verhaal achter de uitgestorven dodo. Op de eerste dvd-box (3 discs) staan de uitzendingen van 'De Fascinaties van Boudewijn Büch' uit 2003 met de thema's De dodo, Eilanden en Schrijvers. Aangevuld met hoogtepunten uit 'De Wereld van Boudewijn Büch' en nooit eerder uitgezonden materiaal zoals een fragment over Spinoza (in totaal ruim 8 uur materiaal).


Lees hier verder >

Boudewijn Büch Collectie
deel 2

De fascinaties van Boudewijn Buch

Serie 2 geeft o.a. een compleet beeld van de 18 oorspronkelijke uitzendingen van Goethe, met nooit eerder uitgezonden materiaal en de making of Boudewijn von Goethe, naar een schilderij van J.H. Wilhelm Tischbein. Ook voert Boudewijn u mee langs oorlogen en grensconflicten. Interessant, boeiend, en soms zelfs ontroerend of geestig. En tot slot bibliotheken: de veilige bewaarplaatsen van onze boeken, een paradijs op aarde, eindeloze ontdekkingstochten, maar soms zelf in een meer of minder desastreuze toestand van verval.


Lees hier verder >

Boudewijn Büch Collectie
deel 3

De fascinaties van Boudewijn Buch

Alles over dieren, ontdekkingsreizen en de dood vindt u terug in dit vervolg op de eerste en tweede serie van 'De fascinaties van Boudewijn Büch'. Met nooit eerder uitgezonden materiaal over Mark Twain op de Ontdekkingsreizen. Bij de dieren is er op Kangaroo Island geen kangaroo te vinden. De krabbentrek op Christmas Island is absoluut indrukwekkend. Boudewijn bezoekt de plek waar Captain Cook is vermoord en verteld over de zelfmoord van Anne Sexton. Kortom er valt weer een hoop te leren, maar ook te lachen.


Lees hier verder >