Vlag van Costa Rica

Reisverslag Monteverde


Monteverde, gelegen op de rug van de continental divide, is een plaats van nevelwouden en koffieplantages, apen, mist en een vriendelijke bevolking. De belangrijkste "stad", Santa Elena, is klein, schilderachtig en vol met lekkere restaurants en leuke winkeltjes. Het nabijgelegen regenwoud herbergt een opmerkelijke hoeveelheid biodiversiteit. Door zijn hoge ligging (1440meter) krijgt Monteverde een constante aanvoer van wolken en vocht. Dit vocht, vaak in de vorm van mist, blijft hangen aan de takken van de hoogste bomen en druipt dan langzaam omlaag als voedingsbron voor andere organismen. Je vindt hier dan ook ontelbare vogels, insecten en schitterende planten zoals orchideƫen.

Dag 19: Aankomst in Monteverde

De weg naar Santa Elena Monteverde is lang en berucht vanwege het kiezelwegdek van 30km lang. We vertrekken daarom vroeg uit Potrero. Blijkbaar moet de politie ons vandaag hebben. We worden 2 keer aangehouden nadat ze ons met een lasergun hebben gespot. Gelukkig blijkt het een correpte bende. We moesten eerst 20.000 colon betalen, daarna nog maar 5000 colon en uiteindelijk (nadat ik om een bonnetje had gevraagd) niks meer. Ook de 2de keer druipt de agent af, nadat ik zijn nummerbord begin te noteren. Uiteindelijk komen we aan bij ons Hotel Belmar: het ziet er uit als een Zwitsers chalet en ligt een beetje afgelegen (maar het uitzicht, het bubbelbad in de tuin en de poolbiljarttafel maken veel goed!). We hebben nog tijd om een bezoek te brengen aan het kikkermuseum, waar we een hele leuke rondleiding krijgen. Je mag met het ticket 2 keer naar binnen: 1 keer overdag en 1 keer 's avonds. Erg handig  omdat de roodoog kikker met name 's avonds goed te zien is! Zaklampen krijg je ter plekke.

Dag 20: Skytrek in Monteverde

Gelukkig is het vandaag een mooie heldere ochtend. Ideaal voor de Skytrek (ziplinen) en Skywalk (hangbruggen). De skytrek is ontzettend gaaf, maar gezien de hoogte en snelheid niet voor iedereen weggelegd. De skywalk met gids is dan een goed alternatief. Gids Diego geeft heel veel informatie over orchideƫen, bromelia's,lianen en biddende "Maria" planten. 's Middags gaan we de Bajo de Tigre trail lopen in het Children's Eternal Cloud Forest. Dit is het grootste private beschermde natuurgebied in Costa Rica: 22.500 hectare groot. Dit is tot stand gebracht door sponsoracties van kinderen en ouders uit meer dan 44 landen.

Dag 21: Monteverde

Vandaag vroeg op, er mogen nl. slechts 160 bezoekers tegelijk het park in! Om 7.15uur(!) zijn we bij de ingang. De toegangsprijs is vrij pittig, we besluiten dan ook om zonder gids te gaan. We volgen een schitterend pad naar de top van het regenwoud en genieten volop van al het groen. Na 2,5 uur zijn we terug bij het beginpunt en behoorlijk moe. Op de terugweg nemen we een kijkje bij de kaasfabriek van Monteverde. Hier wordt nog op ambachtelijke wijze kaas gemaakt. Alle stadia van het kaasmaken worden duidelijk uitgelegd. Volgende stop is bij de bat jungle. We krijgen hier prima uitleg over de verschillende soorten vleermuizen en vampiers. Zeer zeker de moeite waard! 's Middags rusten we uit en genieten van de rust in het hotel. 's avonds doen we nog de Santamaria's nightwalk. We zien veel spinnen en insecten, maar de luiaarden laten zich niet zien. Blijven tenslotte dieren.

Route Potrero - Monteverde

Bezienswaardigheden

Algemene informatie

Reisgids Costa Rica

Niet gevonden?

Je Costa Rica reisgids niet gevonden? Bol.com beschikt over een grote collectie.
Kijk hier voor meer reisgidsen >

Reisorganisaties Costa Rica

  • Costa Rica rondreis Djoser
  • Fox rondreizen Costa Rica
  • Costa Rica online
Colon's nodig?
Valuta Costa Rica
Vraag je valuta voor Costa Rica makkelijk hier online aan.
Reis Gadgets nodig?
Travelshop
Vind originele reisartikelen in onze Travelshop
Vliegtickets nodig?
Vliegtickets
Regel je vliegtickets makkelijk hier online.
Reiskoffer nodig?
Travelbags
Bekijk hier onze collectie reiskoffers.