Vlag van Canada Reisverslag Clearwater


Clearwater: op zoek naar watervallen

Clearwater ligt halverwege tussen de Noordelijke Canadese Rockie Mountains en Vancouver en is de toegangspoort tot het prachtige Well's Gray Provincial Park. Je vindt hier bijna 40 watervallen, waarvan de Helmcken Falls de meest indrukwekkende zijn. Het is de 4de hoogste waterval van Canada, waar de machtige Murtle rivier zich 140 meter naar beneden in een canyon stort.

Dag 9: Carriboo Highway

Vandaag vertrekken we voor een lange rit naar Clearwater. Het eerste stuk gaat via Pemberton, door het indianenreservaat aan het Lillooet Lake naar de Duffey Lake Road (road 99). Het is een schitterende tocht met adembenemende uitzichten over smalle wegen. Hele smalle houten bruggen met maar 1 rijvak, waar de camper (voor ons gevoel) maar net op past, valt wel mee als je bedenkt dat de grote vrachtwagens hier ook rijden. Alleen zou het wat handiger zijn als die bruggen net ongeveer haaks op de weg staan, maar hier zullen ze ook wel een reden voor hebben om de brug op deze manier te bouwen, haalt in ieder geval de vaart eruit. Voor we het weten passeren we Lillooet, het begin (of 0 miles houses) van de Cariboo Waggon Road. Dit was de eerste weg van West Canada en speciaal aangelegd voor de bevoorrading van de goudzoekers in het noorden.

 

Bij Cache Creek aangekomen besluiten we linksaf te gaan om Clearwater via highway 97 te bereiken en niet via de gangbare route, via Kamloops (highway 1). Bij Clinton ( miles house) dachten we een dorpje tegen te komen, maar het was slechts een kruispunt met tankstation en 3 huizen en dag dorp, we waren er al door heen voordat we het in de gaten hadden. Onderweg stoppen we ter hoogte van het Painted Chasm Provincial Park. We hebben schitterend uitzicht.


Bij 70 Miles House (afslag weer gemist, dus leren keren met 2 campers begint een routine te worden) nemen we een short cut naar Clearwater. Weer prachtige route, flinke wolken, die dan ook voor een flinke regenbui zorgen.
 

De KOA-camping in Clearwater is perfect. Hier blijven we 2 dagen. Lennart heeft al heel snel een Nederlands vriendje Rik (doen dezelfde route, maar in de andere richting) en Lauren is onafscheidelijk van Michael, een Canadese jongetje dat naast ons op de camping staat met z’n grootouders. Gezellig gebabbeld, nuttig tips gekregen, blijkt dat we voor alles veel te weinig tijd zullen hebben. Moeten we nog maar een keertje terugkomen. Lekker gaan uit eten in het restaurant van de camping (niet hoeven koken is ook wel eens leuk), kids kunnen alleen naar het zwembad (zalig dat ze die c-diploma’s hebben). Na 9 dagen reizen begint de vuile was zich op te stappelen dus ik ga maar eens alles wasmachines en drogers benutten. Ben tot laat in de avond bezig, duisternis (en stortbuien) vallen hier heel snel (in); gelukkig komt JP me redden met zaklamp, jas en paraplu. De kids zijn in de speelkamer terwijl ik met de was goochel, ongelofelijk hoe zelfstandig ze al zijn, spreken al een mondje engels. Campinguitbater is trouwens een Nederlander, krijgen nuttige tips en een boek voor ons uitstapje van de volgende dag.

Clearwater | Rondreis Canada
Duffey Lake RoadClearwater | Rondreis Canada
nabij Lillooet LakeClearwater | Rondreis Canada
ingang Wells Gray Provincial Park
Clearwater | Rondreis Canada
de mooie Helmcken FallsClearwater | Rondreis Canada
met een camper stop je waar je wilt

Dag 10: Wells Gray Provincial Park

Met het geleende boek gaan we een uitstapje maken naar het Wells Gray Provincial Park. We volgen niet alle aanwijzingen van het boek, anders kan je om de 500 m stoppen. We komen heel veel watervallen tegen, de ene nog mooier dan de andere. Overal zijn korte (of lange) wandelingen uitgestippeld. Dawson falls, Helmcken falls, … allemaal heel goed toegankelijk, soms laat de afrastering wat te wensen over, maar dat is natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid. Onderweg naar Clearwater Lake komen we langs Ray Farm, gaan we niet bekijken, ziet er niet zo spectaculair uit.
 

Wegwerkzaamheden pakken ze hier grondig aan. Omleidingen kunnen uiteraard niet, er is maar 1 weg, dus alle verkeer gaat beurt om beurt tussen de werkzaamheden door, kan je je hier niet voorstellen, de weg wordt door de graafmachines even aangereden en dan gaan ze opzij zodat alle auto’s en campers over die grote gravelbak kunnen rijden. Overal in dit park zijn kleinere camping, waar je echt het bush-bush gevoel krijgt. Hier zit je echt midden in de natuur en is er verder niemand in de buurt.


Bij Clearwater Lake genieten we even van het lekkere zonnetje, de kids spelen bij/in het water. Er is maar 1 weg hierheen, dus we moeten de zelfde route weer helemaal terugrijden naar Clearwater. We gaan weer eens flinke boodschappen doen, en daarna terug naar de camping, BBQ (cq haard) aan en lekker bbq-en. Kids duiken nog even in het zwembad. Lauren gaat bij Michael popcorn bakken op de bbq, in de supermarkt verkochten ze pannetjes met daarin de mais om popcorn te maken op de bbq, omdat wij niet weten hoe die dingen werken leek het me beter dit over te laten aan Michaels oma, die heeft hier meer ervaring in.

Bezienswaardigheden Clearwater

Campings & RV parks in Clearwater


Canadese dollars nodig?
Valuta Canada
Vraag je valuta voor Canada makkelijk hier online aan.
Visum nodig?
Visum Canada
Vraag je visum voor Canada hier online aan.
Camper  nodig?
Camperhuur Canada
Huur je camper voor Canada makkelijk hier online.
Vliegtickets nodig?
Valuta Canada
Regel je vliegtickets voor Canada makkelijk hier online.

Route Whistler naar Clearwater (430km, circa 5,25 uur)

Reisgids Canada

Niet gevonden?

Je Canada reisgids niet gevonden? Bol.com beschikt over een grote collectie.
Kijk hier voor meer reisgidsen >

Rondreizen door Canada | FOX.nl