Vlag van Canada Reisverslag Jasper


Jasper: gletjers en meren

Jasper ligt in de provincie Alberta en ligt in het Jasper National Park midden in de Rocky Mountains. Je vindt hier vele bossen, meren, riveren en indrukwekkende berggebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Bekende bezienswaardigheden zijn Maligne Lake, één van de bekendste meren van West-Canada (met name het boottochtje naar Spirit Island, in het midden van het meer) en het Columbia Icefield met haar gletsjers. Jasper is start of eindpunt van de beroemde Icefields Parkway.

Dag 11: Whistler Mountain

De weg van Clearwater naar Jasper is een eentonige snelweg.  Later in de middag komen we in Jasper aan. We gaan met de Jasper SkyTram naar het bovenstation van de Whistlers Mountain. Vanaf dit punt kun je een wandeling naar de top van de berg maken. De boomgrens zijn we al gepasseerd, dus de wind en regen hebben hierboven echt vrij spel. Warme trui en winddichte jas met kap heb je hier echt wel nodig. De natuur hierboven is prachtig, allemaal hele kleine mosbloemetjes en de schitterendste kleuren. Lauren kan er niet genoeg van krijgen om ze allemaal te bestuderen. Lennart probeert de stenen poppetjes na te bouwen als hij weer even op ons moet wachten omdat we niet zo snel zijn, maar die stenen blijven natuurlijk niet zo maar liggen zoals jij dat wil, dus er komt nog heel wat bij kijken voordat het poppetje blijft staan. Leuke verkeersborden om je erop te wijzen dat je op de paden dient te blijven, anders trap je alle tere plantjes kapot of een bord dat aangeeft dat je de dieren hier niet mag voeren. (Schoen boven plantje met een rode streep erdoor – of een eekhoorntje met een hand niet nootjes geeft met een streep erdoor). Ga je een berg op, dan moet je ook terug naar beneden. In combinatie met flinke wind, regen en losliggend grind niet de makkelijkste manier van wandelen, maar het uitzicht is adembenemend.

 

Ook hier blijkt weer dat het een goede zaak was dat we alles van thuis uit ruim van tevoren hadden gereserveerd. Wanneer we bij de camping aankomen hangt weer het bord op dat alles vol is. Ze verwachten ons, maar we moeten de volgende dag wel van plek wisselen, dat maakt verder niet zo veel uit want we gaan overdag toch met de camper op pad. Ook hier weer de waarschuwing dat er beren op de camping kunnen komen. We willen ’s avonds nog even naar het openlucht theater van de camping, hier wordt iedere avond een leuke voorstelling gegeven over de dieren in de Rocky Mountains. Omdat we toch nog een stukje willen lopen en het theater helemaal aan de andere kant is van deze enorme camping, gaan we na het eten op pad. Maar ik kan je verzekeren dat je niet rustig loopt te genieten van de natuur en het bos, wetende dat er misschien wel een beer achter de volgende boom zit. Het is dan ook een hele verademing als we bij het theater aankomen. De terugweg doen we wel via de gewone weg waar de auto’s en campers door kunnen rijden, geeft toch een veiliger gevoel.

Jasper | Rondreis Canada
Jasper SkyTramJasper | Rondreis Canada
Whistlers MountainJasper | Rondreis Canada
openlucht theater op campgroundJasper | Rondreis Canada
Jasper | Rondreis Canada
elanden naast de camperJasper | Rondreis Canada
vertrekpunt boten Maligne Lake

Dag 12: Maligne Lake Road

’s ochtends loopt er een ganse elandenfamilie rond de campers. Iedereen probeert stilletjes dichterbij te komen om de mooiste foto’s te kunnen maken.

We maken vandaag een uitstap naar Maligne Lake. Met een toeristenbootje gaan we het meer op en krijgen de uitleg over de bergen, bossen, meren, …. We bewonderen Spirit Island, waarschijnlijk het meest gefotografeerde eilandje in gans Canada. Terug bij het startpunt van ons boottochtje gaan we even snuffelen in de winkeltjes en we moeten nu toch echt de kaarten kopen. Ik koop leuke winterhandschoenen met vingers (zonder topjes) maar met een extra flap om over de vingertoppen te doen, zodat het wanten worden. Nu nog een warme jas en ik ben klaar, laat die winter maar komen.
Terug bij de camper zoeken we een leuk plekje langs de rivier waar we kunnen picknicken. De eekhoorntjes zijn hier zo tam dat ze gewoon aan je broekspijpen komen zitten om te zien of er wat te vangen valt. Bij het tafeltje langs ons zitten ze zelfs op de tafel, niet gezond voor de beestjes maar hier valt niet veel tegen te doen, de diertjes weten al niet meer beter dan dat ze eten krijgen bij de mensen. Lennart en Lauren zijn helemaal weg van de eekhoorntjes. Er brandt nog een van de BBQ’s dus er kan nog wel een marsh mallow op. Vanavond een poging gedaan om vroeg te gaan slapen, wel een nadeel van een camper, de kids gaan pas plat als wij ook liggen en het licht uit hebben.

Bezienswaardigheden Jasper

Campings & RV parks in Jasper


Canadese dollars nodig?
Valuta Canada
Vraag je valuta voor Canada makkelijk hier online aan.
Visum nodig?
Visum Canada
Vraag je visum voor Canada hier online aan.
Camper  nodig?
Camperhuur Canada
Huur je camper voor Canada makkelijk hier online.
Vliegtickets nodig?
Valuta Canada
Regel je vliegtickets voor Canada makkelijk hier online.

Route Clearwater naar Jasper (320km, circa 3,5 uur)

Reisgids Canada

Niet gevonden?

Je Canada reisgids niet gevonden? Bol.com beschikt over een grote collectie.
Kijk hier voor meer reisgidsen >

Rondreizen door Canada | FOX.nl