Vlag van Amerika

Reisverslag San Francisco


San Francisco is voor velen de favoriete stad van de Verenigde Staten. De eerste blik op de stad fascineert meteen: de prachtige ligging in de heuvels boven het water, de skyline en de beroemdste brug ter wereld: de Golden Gate Bridge (de Golden Gate is de naam voor de zeestraat tussen de Pacific en de baai van San Francisco).  De stad is allesbehalve Amerikaans, maar doet eerder Europees aan, terwijl de Aziatische invloed toeneemt. Het centrum is voor een Amerikaanse stad zeer voetgangersvriendelijk. Trek voldoende dagen uit om San Francisco te bezoeken, de bezienswaardigheden en activiteiten zijn legio.

Dag 22: San Francisco

De trip terug naar San Franciscus vanuit Sequoia Nationaal Park gaat voorspoedig dan gedacht. Tijd over dus om een kort bezoekje te brengen aan Silicon Valley. Deze ligt onder San Francisco rondom San Jose. San Jose telt bijna 1 miljoen inwoners en dan zijn de omliggende steden nog niet meegeteld. We komen ruim voor sluitingstijd aan bij het Intel museum, je weet wel van die Pentuim-chips. Even tijd om onze gedachten op heel iets anders te zetten.

Vlak voor vijfen rijden we verder (of eigenlijk een stukje terug) naar onze camping in Saratoga. We zijn benieuwd. Nog voordat we er zijn, valt ons op dat de inchecktijd pas 5 uur is. Wel laat eigenlijk. Bij de ingang worden we al opgewacht en in escorte naar ons plaatje gebracht. Een beetje moeilijk manouvreren, maar uiteindelijk krijg ik de camper op zijn plaats. Alles aansluiten, en dan......He waar is de sewer aansluiting (dumpaansluiting). Ik begin te zoeken, maar kan echt niks vinden. Inmiddels arriveert de ene personenauto na de andere. De campsites naast ons zijn binnen een kwartier gebruikt als parkeerplaats. Inmiddels blijkt dat er helemaal geen dumpmogelijkheid is, het personeel is druk bezig om de honderden gasten voor een prive feest te ontvangen. Eten of eetmogelijkheden zijn er ook niet. Het lijkt wel of we in camperhel zijn terecht gekomen. We zijn er dan ook snel uit: ondanks het feit dat het al 18.30uur is, we geen telefoon- (of internet)verbinding hebben, besluiten we om hier snel weg te wezen een op de gok naar een campsite vlakbij El Monte in Pleasanton te gaan. Met moeite kunnen we de camping verlaten, de stroom auto's van de gasten is gigantisch. We zijn opgelucht als we de camping achter ons laten, maar ook verontwaardigd: dat is toch geen camping!

 

We tanken (die we inmiddels zo goed als leeg), rijden even langs Burger King (toch handig die fastfoodketens op elke hoek van elk gat) en zijn nog voor acht uur bij de volgende camping. Nou ja camping, uitgebreid parkeerterrein is een betere omschrijving. Maar we zijn er erg blij mee, ze is goedkoop, perfect om de camper op te ruimen en slechts 10 minuutjes van El Monte vandaan.Dag 23: Toeristisch San Francisco

Na een nachtje slapen is de camper de volgende dag snel ingeleverd. We wachten zo'n 50 minuutjes voor de shutlle (maar kunnen ondertussen wel al die gave grote RV's bekijken, die klaar staan voor de gasten. Er zijn er zelfs met grote badkamer met ligbad!) en worden dan naar San Francisco gebracht. Gelukkig is de chauffeur (uit Bulgarije) zo aardig om ons voor ons Hotel del Sol af te zetten. We zijn natuurlijk te vroeg, maar kunnen toch al meteen in onze kamer. Het hotel ziet er leuk en kindvriendelijk uit. Zwembad, hangmatten en palmbomen in de tuin. We frissen ons even op en nemen een lekkere duik. Hierna gaan we lopend richting Fisherman's wharf. We lopen een lang stuk over de beroemde Lombardstreet en komen uiteindelijk bij een de toeristische attractie aan: een klein stukje van Lombard Street staat nl. bekend als de meest bochtige straat ter wereld. Een lange stoet van auto's en veel toeristen in de uitlaatgassen! Stijl zijn de straten zeker in San Francisco. Uiteindelijk komen we aan in Fishersman's wharf: een voormalig zeeliedenbuurt die veranderd is in een bezienswaardigheid. Je vindt er veel authentieke visrestaurants (met de beroemde clam chowder bread bowls) en hedendaagse trendy cafes (en veel toeristen!). De zeeleeuwen op de pontons bij Pier39 laten alles gelaten over zich heen komen.

San Francisco | Rondreis Zuidwest Amerika
ingang hotel del solSan Francisco | Rondreis Zuidwest Amerika
trams zijn erg druk (met toeristen!)San Francisco | Rondreis Zuidwest Amerika
toeristische opstoppingen bij Lombard streetSan Francisco | Rondreis Zuidwest Amerika
nog meer toeristische opstopping in Fisherman's wharfSan Francisco | Rondreis Zuidwest Amerika
de wereldberoemde zeeleeuwen op pier39

Dag 24: Stadswandeling

Vandaag een bijzonder uitje: via San Francisco Walkers zijn we in contact gekomen met Fred. Hij zal ons vanmorgen een stukje van zijn San Francisco laten zien. Voor ons de kans om via een local een stukje San Francisco te zien, waar je normaal niet komt. Fred brengt ons eerst naar het Presidio van San Francisco en vertelt honderuit over de geschiedenis. Het Presidio is eind 18de eeuw opgericht als militair hoofdkantoor door Spanje, Mexico en de VS. Ten tijde van de Mexicaanse Oorlog, Civil War, Spaans Amerikaanse Oorlog, 1ste en 2de wereldoorlog en de Koreaanse oorlog was het een belangrijke commando post, een symbool van de overmacht van de VS in de Pacific. Vervolgens lopen we door naar Crissy Field waar we langs het strand onze wandeling afsluiting bij de Warming Hut Parkstore en Cafe, vlak bij de voet van de Golden Gate Bridge en direct aan het water.

Golden Gate Bridge

Dag 25: Bike the Bridge

Vandaag is onze laatste dag in San Francisco. Gelukkig is het ideaal fietsweer. Via BajaBikes halen we onze huurfiets en vol enthousiasme fietsen we richting Golden Gate Bridge. Onze bestemming vandaag is het gezellige Sausalito aan de andere kant van de Golden Gate bridge. De fietstocht over de brug is spectaculair en de afdeling naar Sausalito heerlijk. Aangekomen in Sausalito zoeken we een terrasje. We zijn echter niet als enige gekomen en helaas gaan er maar een beperkt aantal ferry's weer terug. Er staat inmiddels een behoorlijke rij wachtende fietsers. Al snel realiseren we ons dat de wachttijd voor de ferry minimaal 1 tot 1,5 uur is. Zonde van de tijd als je nog maar 1 dag in San Francisco bent. Er zit niks anders op, dan weer terug de brug over! Misschien maar gelukkig ook. Aan de andere kant van de brug nemen we een mooie fietsroute langs de kust met schitterend uitzicht op de Golden Gate Bridge. Bij het Cliff House aangekomen zien we het uitgestrekte strand van Ocean Beach voor ons liggen. Ons doel is natuurlijk om de Dutch Windmill te zien in het Golden Gate Park. Deze windmolen is (een van de 2) hier gebouwd voor het oppompen van grondwater dat nodig was voor het park. Naast de windmolen ligt het de Queen Wilhelmina Tulpentuin. Die gaan we niet bezoeken, wel het Japanse Theehuis in de Japanse tuin. Genietend van een lekker kopje thee sluiten we ons enerverend dagje fietsen af. We zijn gelukkig nog net voor sluitingstijd terug bij de fietsverhuurder.

San Francisco | Rondreis Zuidwest Amerika San Francisco | Rondreis Zuidwest Amerika San Francisco | Rondreis Zuidwest Amerika

Bezienswaardigheden
San Francisco

Informatie San Francisco

Hotels in San Francisco

Esta nodig? Vraag je Esta voor Amerika hier online aan.

Dollar's nodig? Vraag je valuta voor Amerika makkelijk hier online aan.

Camper nodig? Huur je camper voor Amerika makkelijk hier online.

Route Dag 22: Sequoia NP naar San Francisco (350km, circa 4,5 uur)

Reisgids San Francisco

Niet gevonden?

Je San Francisco reisgids niet gevonden?

Reisboekhandel de Zwerver beschikt over een grote collectie reisgidsen en landkaarten.

Kijk hier voor meer reisgidsen >

Travelhome Camperhuur