Vlag van Nieuw Zeeland Reisverslag Nieuw Zeeland


Nieuw Zeeland is bij uitstek het land voor natuurliefhebbers. Woon een Maori-feest bij, spot kiwi’s of ga kanovaren, wildwaterraften en bungeejumpen. Of bezoek de Taranakivulkaan, Stewart Island en maak een autotocht door Auckland of de wijngaarden van Wairau Valley.

Aankomst in Auckland

Nieuw Zeeland, Aotearoa, het land van de lange witte wolk is het hoofddoel van onze reis. Na een verblijf in Australië zullen we de komende 3 weken door het land van Maori’s gaan trekken. De eerste paar dagen in Auckland verblijven we bij Gordon, een reisgenoot waarmee ik door Zuid Amerika gereisd ben. Auckland wordt ook wel “the City of Sailes” genoemd vanwege de vele zeilboten. In Auckland brengen we een bezoek aan het War museum en “One Tree Hill”, beroemd geworden vanwege het liedje van U2. Verder treffen we voorbereidingen voor onze reis door Nieuw Zeeland. We maken gebruik van de Magic Bus (tegenwoordig: Kiwi Experience). Deze bus heeft een vaste route en frequentie, stopt onderweg bij bijzondere attracties, en bij elke halte kun je zo lang blijven als je zelf wilt.
Rotorua | Wai-O-Tapu

Wai-O-Tapu

Rotorua

Op weg naar Rotorua stoppen we bij de Waitomo Caves. De grotten zijn op zich niet zo spectaculair, wel bijzonder is de aanwezigheid van gloeiwormen die in het donker aan de wand oplichten. Verder stoppen we nog voor een kort tochtje over de hangburg bij de Arapuni-dam. Voordat we in Rotorua aankomen, hebben we het al geroken: dit plaatsje ligt midden in het thermische gebied van Nieuw Zeeland. Het ruikt er naar zwavel en rotte eieren. Overnachten doen we in de plaatselijke jeugdherberg. ‘s Avonds gaan we op bezoek bij de Maori’s voor een Hangy. Alhoewel het toeristisch overkomt is dit toch aan te raden: je krijgt iets mee over de Maori-cultuur en daarnaast was het gewoon een hele gezellige avond.
Sydney | Taronga Zoo

Turangi

De dag erna moeten we al vroeg op om op tijd te zijn bij de Lady Knox Geiser. Deze geiser wordt elke dag m.b.v. wat zeep om precies 10.15 uur aan het spuiten gebracht: een schitterend gezicht. Vervolgens gaan we op weg naar het Wai-O-Tapu reserve voor o.a. een bezoek aan de boiling mud pools. Hier laat de natuur zich op zijn mooist zien. De aarde lijkt overal open te borrelen, meren met schitterende kleuren (en iets minder aangename geuren) is het gevolg. Dit is een echte aanrader. De rest van de dag gaan we op weg naar Turangi waar we zullen overnachten. Onderweg stoppen we nog bij de Huka Falls en in Taupo.
Sydney | Taronga Zoo

Wellington

Vandaag is een dag van veel reizen. Via de Desert Road rijden we door het Tongariro National Park. Uiteindelijk komen we in Wellington aan, de hoofdstad van Nieuw Zeeland. Vanuit het toiletraampje van onze kamer hebben we een schitterend uitzicht op de Beehive, het parlementsgebouw in de vorm van een bijenkorf. Met de Cable Car, een tram die tegen de berg oploopt, bezoeken we de Botanische Tuin. Alhoewel deze tuin meer weg heeft van een doolhof is het uitzicht op Wellington en de zee schitterend.
Sydney | Taronga Zoo

Franz Jozef gletcher

Onderweg naar Franz Josef stoppen we in Hikitaki bij een Jade fabriek om de mooie groene steentjes te kunnen bewonderen. Indrukwekkender is echter het plaatsje goudmijnstadje Ross, alwaar we zelf leren om goud te zoeken. Ons verblijf in Franz Jozef staat in het teken van de gletsjer. Een helicoptervlucht gaat in verband met het wisselvallige weer helaas niet door. ‘s avonds lekker gaan uiteten in een BYO restaurant. BYO staat voor Bring Your Own. Veel restaurants hebben geen drankvergunning en hier mag je dus je eigen drank, net gekocht in de supermarkt naast het restaurant meenemen.
Sydney | Taronga Zoo

Makarora

De volgende dag is het alweer schitterend weer. We bezoeken Lake Matheson na een korte maar mooie wandeling en stoppen onderweg ook nog bij de Fox Glacier. Tenslotte komen we aan in Makarora en gaan we kennismaken met de jetboat over de Wilkin River. Een echte aanrader!. De dag wordt beeindigd met een gezamelijke barbecue.
Sydney | Taronga Zoo
Sydney | Taronga Zoo

Nelson & Greymouth

Een mooie overtocht met de ferry op een rustige zee brengt ons op het zuidereiland in het plaatsje Picton. Van hieruit brengt de bus ons naar Nelson, waar we overnachten in een mooi gelegen YHA. Onderweg bewonderen we de mooie Charlotte Sound.

Een lange busrit vandaag langs de adembenemende westkust. Het is een compleet verlaten kust, de bergen zijn tot aan de Tasman Sea en daarlangs slingert de weg. Eerst bezoeken we een zeehondenkolonie, daarna stoppen we in Punakaiki met z’n bekende pancake rocks + blowholes. De pancake rocks moet je voorstellen als leistenen op elkaar gestapeld langs de kustlijn. De blowholes zijn gaten in de rots uitgeslepen door het golvende en beukende water.
Sydney | Taronga Zoo

Queenstown

Wanaka’s puzzle world Alhoewel het een flink stuk rijden is mag een bezoek aan Milford Sound niet ontbreken bij je reis door Nieuw Zeeland. Om 7.00 vertrekken we met de zogenaamde BBQ-bus richting deze spectaculaire fjord. De naam BBQ-bus heeft betrekking op de lunch : een uitgebreide BBQ midden in the middle of nowhere. De rondvaart over Milford Sound is schitterend: overal watervallen, bergen die uit het water oprijzen, dolfijnen en zeehonden.

Dunedin

Vroeg in de middag komen we in Dunedin aan. Onderweg zijn we nog bij een stuwdam geweest die precies op de breuklijn van een aardbeving ligt. Middenin de dam hebben ze een stuk rubber geplaatst, dat eventuele schokken moet kunnen opvangen. We besluiten om een eco-tour te boeken: "de yellow-eyed pinguins tour op de Peninsula. Yellow-Eyed Pinguin Moeraki Boulders
Sydney
Sydney | Taronga Zoo

Christchurch

Transalpine Express naar Greymouth v.v.
Wizzard
Antartic Centre
Aardbeving schaal 5.9
Kaikoura: Whale watching

Bezienswaardigheden Nieuw Zeeland

Handige links

Reisgids Nieuw Zeeland

Reisgids Nieuw Zeeland

Reisgids Nieuw Zeeland

Niet gevonden?

Je Nieuw Zeeland reisgids niet gevonden?

Reisboekhandel de Zwerver beschikt over een grote collectie reisgidsen en landkaarten.

Kijk hier voor meer reisgidsen >

Reizen naar Nieuw-Zeeland