Vlag van Japan

Reisverslag Mount Fuji


Mount Fuji, of Fuji-san zoals de Japanners hem noemen, is met zijn 3776 de hoogste berg van Japan. Tot 100 jaar geleden werd de berg zo heilig gevonden, dat hij alleen door priesters en pelgrims werd beklommen. Vrouwen waren niet toegestaan. Er zijn 2 bekende plaatsen vanwaaruit de Fuji bewonderd kan worden: Hakone of Kawaguchi. Hakone is de bekendste plaatst. Van hieruit kan met de trein, bus en kabelbaan de omgeving verkend worden. Voor beide plaatsen geldt echter: hoop op helder weer anders is de Fuji foetsie.

Kamperen bij Mt Hakone

Na het onbijt in Shin-hotaka checken we uit en rijden richting Kamigotchi. Het is erg druk op de weg, met name in tegenovergestelde richting. De wegen zijn smal dus echt relaxt rijden is er niet bij. Als we uit de bergen zijn, in de bebouwde kom, hebben we prijs. Bij een splitsing komt er een plotseling versmalling van de weg, afgedwongen door betonnen liggers. Dat vinden onze banden niet leuk. Een behoorlijke klap volgt en vervolgens zien we onze sierdoppen over de weg rollen. Snel stoppen en de schade opnemen. De sierdoppen zijn onbeschadigd, maar 1 van de velgen is behoorlijk gedeukt. Alhoewel de band nog niet plat is lijkt het ons niet verstandig om hiermee verder te rijden. Als we om ons heen kijken zien we een garage. We rijden er voorzichtig heen, wijzen op onze velg en vragen om hulp. Een uurtje later kunnen we onze weg weer vervolgen, met een nieuwe velg, die binnen een half uurtje met een speciale koerierdienst werd bezorgt. Dit geeft maar weer aan hoe gastvrij en behulpzaam de japanners zijn.

Via de autoweg bereiken we snel het gebied rondom de Fuji-san. Het laatste stukje gaat binnendoor en we zien meteen dat het hier om een druk toeristische gebied gaat waar het qua autoverkeer aanschuiven is. Midden op de middag bereiken we Lake Ashi en onze camping Ashinoko Camp Mura. We worden vriendeIijk welkom geheten, krijgen ons huisje toegewezen en krijgen ook meteen ons bbq pakket en bbq brander, die we op voorhand besteld hadden, mee. Het weer is even wennen hier. Het regent en het is behoorlijk bewolkt. Kleine kans dat we Mount Fujisan nog gaan zien.

Het huisje ziet er bovenverwachting goed en ruim uit. Het is geen centerparcs en sommige dingen hadden beter schoongemaakt mogen zijn, maar verder valt het reuze mee. De camping receptie en restaurant zien er ook prima uit, het terrein zelf kan een behoorlijke opknapbeurt gebruiken. De camping ligt aan het Ashi meer, maar echt goed zicht, behalve een kapotte vlonder, op het meer heb je niet. De dichtsbijzijnde supermarkt ligt zo'n 7 minuten met de auto terug. We rijden er naar toe om nog wat eten en extra voor de bbq in te kopen. 's avonds genieten we van de overdadige bbq en besluiten de avond met een spannende film.

Owakudani | Rondreis Japan
zwaveldampen in OwakudaniMount Fuji | Rondreis Japan
de Kuro-tamago eieren zijn klaar
Owakudani | Rondreis Japan
een nieuwe lading Kuro-tamago eierenMount Fuji | Rondreis Japan
1 zwart zwavel ei verlengt je leven met 7 jarenMount Fuji | Rondreis Japan
baden in een rode wijn spa

Zwavel en kunst

We slapen lekker uit en na een lekker onbijtje gaan we op pad met de auto. Onze eerste stop is Owakudani, een vulkanische vallei, waar overal tussen de rotsen zwavelgassen vrijkomen en  hotspring. Owakudani is een zeer drukke toeristische plaats, niet alleen vanwege het mooi uitzicht op Mt Fuji, maar ook vanweg de Kuro-tamago. Dat zijn hard gekookte eieren uit de hotsprings. De hard gekookte eieren worden zwart en ruiken naar zwavel. Door het eten van deze eieren leef je langer, 1 ei staat voor zeven extra jaren. De eieren zijn dan ook niet aan te slepen voor de Japanners.

Alhoewel de bewolking langzaam weg lijkt te trekken, kunnen we Mt Fujisan niet zien. Helaas, daarvoor moeten een keer in het voor- of najaar teruggaan naar Japan!

Onze 2de stop vandaag is het Hakone open air museum, een schitterend beeldenpark met werk van vele internationele kunstenaars, zoals Picasso, Miro en Rodin.

's middags verrassen we de kinderen door een bezoek te brengen aan zwemparadijs Yunesun. De ingang is op de 4de etage en er blijkt een lange rij voor de kassa 's te staan. Het spacomplex zelf is zeer uniek: er is een groot aantal baden, gevuld met bijzondere inhoud. Wat denk je van een sakespa? een wijnspa? een koffiespa? of toch maar liever een groene thee spa? We proberen ze allemaal en hebben moeite om niet een slok te nemen. Daarna terug naar huisje, lekker zelf spaghetti koken, potje triominos en een spannende film sluiten we dag af.

Op weg naar Nikko

We zijn er vandaag vroeg bij, we hebben een intensief reisdagje voor de boeg. Het eerste stukje met de auto naar Odawara. Al is het maar 25 km, sneller dan 40 km per uur gaan we niet. Het is bergachtig en een recht stukje weg is bijna niet te zien. De wegen zijn smal en de bochten niet echt gestroomlijnd. Onze Japanse TomTom brengt ons feilloos tot bij het verhuurstation in Odawara, recht voor de ingang van het station. De tickets naar treinstation Shimbuij in Tokio zijn snel gekocht, we nemen een goedkope, maar toch snelle locale trein.

Hakone Open Air museum | Rondreis Japan
kunst in het Hakone Open Air museum


Hakone Open Air museum | Rondreis Japan
Hakone Open Air museum

Bezienswaardigheden Mount Fuji

Informatie over Mount Fuji

Hotels rondom Hakone

Hotels rondom Kawaguchi


Reisgids Japan

Niet gevonden?

Je Japan reisgids niet gevonden? Bol.com beschikt over een grote collectie.
Kijk hier voor meer reisgidsen >

Reisorganisaties Japan

Rondreis Japan