Vlag van Costa Rica

Reisverslag Rincon de la Vieja


Rincon de la Vieja is een van Costa Rica's rijkste en meest gevarieerde Nationaal Park. Het park is genoemd naar de vulkaan Rincón de la Vieja. Op de 1895 meter hoge top bevinden zich negen kraters, waarvan er één in lichte mate actief is. Rincón de la Vieja is beroemd om zijn kokende modderpoelen, geisers en zwavel- bronnen. Een van de avontuurlijke wandelroutes leid je langs al deze vulkanische verschijnselen, terwijl de natuur verandert van tropische woud met beekjes en rivieren naar savanneachtig grasland met weidse uitzichten. Twee andere wandelroutes voeren je naar twee prachtige watervallen waar het verfrissende water uitnodigt tot zwemmen, dus neem je zwemspullen mee!

Dag 12: Zwitserland in Costa Rica

 Het is vandaag weer lekker warm, zo'n 35 graden. De reistijd van Arenal naar Rincon de la Vieja zou volgens planning maar 2 uurtjes duren, maar de weg rond het stuwmeer van Lake Arenal lijkt eindeloos te duren. Gelukkig zijn er diverse mooie uitzichtpunten over het meer. We brengen onderweg een kort bezoekje aan de Zwitser die hier in Costa Rica zijn eigen Zwitsers dorpje heeft nagebouwd (incl. treinstation). Als je de palmbomen en de hitte wegdenkt, dan waan je je inderdaad in Zwitserland. Volgende stop is de "echte Duitse bakker"  waar we heerlijke croissants kopen voor de lunch. Uiteindelijk bereiken we dan highway 1 richting Liberia. De highway is overigens een gewone weg met 1 rijstrook in iedere richting. Na een beetje zoeken vinden we het opvangcentrum "Las Pumas". Het valt ons erg tegen: het lijkt meer op een verwaarloosde dierentuin. Bovendien kun je vragen stellen over de veiligheid van de hokken. Uiteindelijk komen we aan bij onze Canyon de la Vieja Lodge. Deze lodge ligt gunstig t.o.v. de Las Pailas ingang van het Rincon de la Vieja Nationale Park. Er zijn twee ingangen in het Nationale Park: Rincon - Las Pailas (bij Curubande met toegang tot de Sala de Belleza en mud pots) en Rincon - Santa Maria (voorbij San Jorge met toegang tot Los Azufrales en de warmwaterbronnen). Las Pailas heeft de meest spectaculaire thermische sites, vanuit Santa Maria beland je op mooie trails die gemakkelijk toegang geven tot de hotsprings. Maar wij gaan eerst genieten van het mooie zwembad van onze lodge.

Dag 13: Rincon de la Vieja

Vandaag is het maandag: een dagje lekker relaxen (incl. massage) en voor de jongens raften over de Rio Colorado. In een tweepersoons kayak gaan we de smalle rivier af met watervallen van soms wel 2,5meter, rakelings langs de rotsen. Wat een geweldige kick! Maandag is niet zomaar een rustdag: veel nationale parken (zoals Rincon en Manuel Antonio b.v.) zijn dan gesloten.

Dag 14: Rincon de la Vieja

Wil je lekker vroeg vertrekken richting ingang van het nationaal park blijkt de accu van de auto leeg te zijn. De achterklep was niet helemaal dichtgegaan en het lampje achterin de auto heeft de accu leeggetrokken. Gelukkig staan we op het terrein van de lodge en kan Europecar vanuit Liberia binnen 1,5 uurtje een nieuwe accu leveren. Prima Service dus. Met vertraging en 15km rijden over eeen kiezel / zand / kalkweg bereiken we de ingang van het Rincon de la Vieja Nationaal Park. Bij de ingang van het park slaan we wat eten in. De Las Pailas Loop wandeling van 6km. is behoorlijk zwaar: veel naar de grond kijken anders lig je op je gezicht. Onderweg zien we de mooie grote blauwe morfo vlinders. De fumaroles ruik je al voordat je ze ziet, de blubberende mudpots blijven facineren. De kleurschakeringen van de grond bij het laguna Fumarolica zijn schitterend: net kinderklei die door elkaar gekneed is. Het Rincon de la vieja nationaal park is een echte aanrader en 1 dag is echt onvoldoende!

Activiteiten Rincon de la Vieja

Algemene informatie

Route Arenal - Rincon de la Vieja

Reisgids Costa Rica

Niet gevonden?

Je Costa Rica reisgids niet gevonden? Bol.com beschikt over een grote collectie.
Kijk hier voor meer reisgidsen >

Reisorganisaties Costa Rica

  • Costa Rica rondreis Djoser
  • Fox rondreizen Costa Rica
  • Costa Rica online
Colon's nodig?
Valuta Costa Rica
Vraag je valuta voor Costa Rica makkelijk hier online aan.
Reis Gadgets nodig?
Travelshop
Vind originele reisartikelen in onze Travelshop
Vliegtickets nodig?
Vliegtickets
Regel je vliegtickets makkelijk hier online.
Reiskoffer nodig?
Travelbags
Bekijk hier onze collectie reiskoffers.