Vlag van CanadaReisverslag Victoria BC


Victoria is de hoofdstad van de provincie Brits-Columbia (BC) en ligt in het uiterste zuidoosten van Vancouver Island. De stad heeft een Engelse uitstraling en claimt Engelser te zijn dan Engeland. Er rijden rode dubbeldekkers rond en veel huizen zijn in de tudorstijl gebouwd. De vele verzorgde tuinen levert de stad de bijnaam "City of Gardens" op. Breng in ieder geval een bezoek aan de Butchart Gardens. Victoria heeft een heerlijk klimaat met veel zonuren. Op cultuurgebied mag je Royal British Columbia Museum in ieder geval niet missen.

Dag 4: Camper ophalen

Vanochtend om 05.00 uur vertrekken we richting het vliegveld van Toronto. Het is even zoeken en flink wat omrijden om de huurauto op de juiste plek in te leveren. Daarna nog even zoeken naar de balie om af te rekenen. Het inchecken bij Toronto Airport gebeurt al helemaal zonder personeel. Je hoeft alleen nog maar je bagage af te leveren bij een speciale balie. Helaas was een van onze koffers 2 kilo te zwaar: konden we een gedeelte gaan overhevelen naar de andere koffers. De kids ontdekken de lol van het terugbrengen van de bagagekarretjes: karretje stallen en hup er springt 25 ct uit de automaat. Dat is dus rondrennen op zoek naar al dan niet verlaten karretjes.

De vlucht naar Vancouver is schitterend. Eerst zie je een uitgestrekte lappendeken van de prairievelden in Manitoba en Saskatchewan, die vervolgens in Alberta plotsklaps overgaan met het adembenemende zicht op de Rocky Mountains. Bij de landing hebben we tenslotte een mooi zicht op Vancouver. Door Fraserways worden we al snel opgehaald en krijgen we uitgebreid uitleg over onze camper. Alles wordt in het Nederlands verteld en met enorm veel quality-time, zodat je echt het idee hebt alles wel te weten. dan komt het moment om met de campers te gaan rijden. Even een klein stukje oefenen in een doodlopende weg en vervolgens volle vaart richting veerboot. De camper is in het begin best zwaar om te sturen (hij blijkt ruim 5200 kilo te wegen!) en als er vrachtwagens langskomen, dan weet je het wel!! We komen precies op tijd bij de veerbootterminal en mogen aanschuiven bij de bussen en alle andere megagrote gevaartes. Alhoewel niet al te druk, zijn we toch blij dat we van te voren gereserveerd hebben voor de overtocht.

Het wordt een heerlijke zonnige overtocht op het bovendek. Het eerste stuk hebben we mooi uitzicht op Mount Baker, zo'n 100 km verder in de Verenigde Staten gelegen. Vervolgens varen we in een soort fjordenlandschap langs verschillende eilanden voor de kust van Vancouver Island. We zien niet alleen zeehonden en dolfijnen, maar krijgen ook echte Orka voor de lens! Onze dag kan niet meer stuk.

Eenmaal aangekomen op Vancouver Island begint de eerste echte beproeving: de camping zoeken en elkaar onderweg (we rijden immers met 2 campers) niet kwijt raken. Het is enorm druk op de weg naar Victoria, en aangekomen in Victoria rijden we een aantal keren links af, rechts af, links af (achteraf blijkt dan dat je beter kunt vertrouwen op ouderwetse kaarten, dan automatische routeplanners die je via de meest onmogelijke wegen naar de bestemming brengt). Eindelijk vinden we ook een grote mall om de eerste inkopen te doen (een camper is n.l. geen camper zonder volle koelkast en proviand om het enkele dagen te kunnen uitzingen). We worden meteen lid van SafeWay (zeg maar de Albert Heijn van Canada), vullen een formuliertje in met het adres van onze hotel in Vancouver (tenminste zover we ons dat kunnen herinneren) en profiteren al meteen van $ 50,- korting op onze eerste boodschappen. Echte aanrader dus.

Uiteindelijk arriveren we bij onze camping Westbay RV Marina Resort. De camping zit vol, maar gelukkig hebben we gereserveerd en krijgen we 2 mooie plaatsen direct aan het water. In de verte zien we Victoria liggen. Dat is voor morgen, moe maar voldaan gaan we onze eerste nacht in de camper doorbrengen.

Victoria | Rondreis Canada
op weg naar Vancouver IslandVictoria | Rondreis Canada
ja hoor, het is echt een Orka!
Victoria | Rondreis Canada
de Westbay Harbour Express in aantochtVictoria | Rondreis Canada
 

Dag 5: Dagje Victoria

Met de Harbour Express varen we rechtstreeks naar het centrum. Geen gesleur met de camper, lekker relax, en onderweg krijgen we nog een uitvoering sightseeing en uitleg. Het korte tochtje is meteen spectaculair: watervliegtuigjes stijgen op en landen vlak naast ons. Een waterpatrouille houdt continu toezicht, zodat de "virtuele" landingsbaan vrij blijft van kleine bootjes. Van de grote cruiseschepen hebben ze geen last: deze staan om de hoek geparkeerd. Het is lekker weer, soms een frisse wind zodat je denkt dat het toch beter was om een fleecevest mee te nemen. Fleecevesten en bodywarmers zijn een traditioneel kledingstuk hier, moeten we ons nog maar eens in verdiepen. De Canadezen zijn supervriendelijk en maken allemaal een praatje met je. Iedereen die we tot nu toe gesproken hebben is al eens in Amsterdam geweest en vond dat "phantastic".

 

Het bezoek aan het Royal British Museum was zeer de moeite waard: kun je of wil je maar 1 museum bezoeken in Canada, doe dat dan hier. De kids bestuderen werkelijk alles van de IJstijd, er mocht niks overgeslagen worden. De gigantische mammoet met echt ijs was zeer mooi.  In een aparte expositie  was een aparte tentoonstelling over het thema snelheid. Tegen elkaar racen in bobsleebanen, munten plat drukken in een speciaal apparaat, minitestjes die zelf uitgeprobeerd kunnen worden.  Minigolf in een museum is iets wat je echt niet verwacht. Ieder baantje beeld een bepaald wereld c.q. natuurprobleem uit. De kids zijn er niet meer weg te slaan (enkele volwassenen trouwens ook niet). Laatste onderdeel dat we bezoeken is de tentoonstelling "native people". Totempalen, maskers, maquettes met een volledig dorp, de geschiedenis, de vorming van hun eigen thuisland, alles komt aan bod: erg interessant.

 

Na de lunch in het museum even een korte stadswandeling en daarna naar het National Geographic IMAX theater (ook in het museum) voor een film over walvissen. Megagroot scherm, vrij ver vooraan zitten, dus je krijgt al het idee dat je met je stoel mee beweegt. Schitterende film. De bijbehorende winkel viel wat tegen. We sluiten de dag af met lekker uiteten. Onze keuze valt op "the Keg". Dit is een soort gauchos, de biefstuk terijaki heeft 24 uur in de marinadesaus gelegen en is verrukkkelijk. Een perfect eind van een heerlijke dag. De Harbour Express brengt ons weer snel terug naar de camping.

Bezienswaardigheden Victoria

Campings & RV parks in Victoria


Canadese dollars nodig?
Valuta Canada
Vraag je valuta voor Canada makkelijk hier online aan.
Visum nodig?
Visum Canada
Vraag je visum voor Canada hier online aan.
Camper  nodig?
Camperhuur Canada
Huur je camper voor Canada makkelijk hier online.
Vliegtickets nodig?
Valuta Canada
Regel je vliegtickets voor Canada makkelijk hier online.

Route Vancouver (Delta) naar Victoria (71km, circa 3 uur)

Reisgids Canada

Niet gevonden?

Je Canada reisgids niet gevonden? Bol.com beschikt over een grote collectie.
Kijk hier voor meer reisgidsen >

Rondreizen door Canada | FOX.nl