Vlag van China

Reisverslag China


China

Wil je een echte cultuurschok ervaren? Ga dan op reis naar het land van de Verboden Stad, De Muur en het Plein van de hemelse vrede. China is onbeschrijfelijk. Dat geldt echter ook voor de treinreis van Peking naar Aken:de Transsiberië Express. De volgende reisroute wordt besproken: 

Ga hieronder snel naar de verschillende bestemmingen op onze China rondreis:

Reisschema Rondreis China

Ons reisschema voor onze rondreis door China (incl. reistijd en reisafstand) ziet er als volgt uit:


Yangshuo

Na een boottocht van 20 uur en een bustocht van 10 uur zijn we in een klein, maar zeer toeristisch plaatsje aangekomen. Dit stadje ligt middenin het zogenaamde karstenlandschap.: dat zijn allemaal bulten | bergen in een nevel van mist vanwege de hoge vochtigheidsgraad.


Kunming

Na mijn derde vlucht (nu met een echt Chinees vliegtuig) ben ik in een hele andere omgeving terecht gekomen: we zitten in Kunming, zuidwest China, op 2000 meter hoogte. Niet alleen de temperatuur is flink gezakt (20-25 C), maar ook de stad voelt heel anders aan. We verblijven in een "luxe" hotel: TV, ligbad, telefoon, roomservice etc. Een hele tegenstelling in vergelijking met de vorige 2 hotels. Mijn Chinees kan ik hier gratis oefenen. Steeds bellen een aantal Chinese meiden via de hoteltelefoon en beginnen dan in het Chinees wat onverstaanbaars te praten.

 

De ochtend begint met een zoektocht naar een lekker ontbijtje (zo luxe was het hotel nl. ook weer niet). Wat meteen opvalt is dat de mensen er hier heel anders uitzien: dit is een gebied waar veel zogenaamde Chinese minderheidsvolken wonen. De kinderen zien er vaak schattig uit, in mooi fel gekleurde pakjes...

China
China

China China China

Transsiberië Express

Zo, de eerste uren in de Transsiberië expres zitten erop. Ik ben in een ongelofelijke luxe terecht gekomen: een deluxe-softsleeper. Ik zit in een twee-persoons cabin met fauteuil en een douche die gedeeld wordt met een andere twee persoons cabin. Alles is heel schoon, prima in orde dus. Op dit moment rijden we door de uitgestrekte kale lege vlaktes richting Mongolië. Over een uur komen we aan bij de Chinese kant van de Chinees-Mongoolse grens. Buiten is het donker en ik geniet van een lekker kopje koffie. Mijn Chinese cabingenoot zit al de hele dag gezellig bij zijn vriendin en een andere Chinees in de cabin hiernaast: ik heb dus het rijk voor mij alleen.

Een uur later zijn we vlakbij de grens. Mijn Chinese cabingenoten zijn verwoede pogingen aan het doen om al hun bagage (waar ze ontzettend veel van bij zich hebben) in de cabin te verstoppen. Ze proberen mij te vertellen dat ik moet doen alsof een van hun koffers van mij is. Gelukkig verstaan en begrijpen ze geen woord engels of Nederlands: dus ik knik en zeg maar okee. We zien wel. Even later staan we stil. De treinstellen moeten van bredere wielen worden voorzien (het spoor in Mongolië is n.l. breder), dus we mogen eruit. De paspoortcontrole stelt niks voor. De Chineesjes hier probeerden me nog wel te laten tekenen voor hun bagage, maar daar trapte ik niet. Jezelf gewoon dom houden en dat kan trouwens vrij goed.

Het is nu precies middernacht. Het Chinees geld is gewisseld, bier & koekjes zijn ingekocht en ondertussen in de grenswachtruimte nog gefilmd door een Japanse filmploeg. Zo te zien zijn er genoeg backpackers aan boord. Eens kijken of we een feest kunnen regelen. Hopelijk arriveren we snel in Mongolië.

Reisgids China

Niet gevonden?

Je China reisgids niet gevonden? Bol.com beschikt over een grote collectie.
Kijk hier voor meer reisgidsen >

Reisorganisaties China

  • 333Travel - China reizen
  • China Reizen
FOX rondreizen door China