Vlag van Rusland

Reisverslag Rusland


Rusland | Sau Paulo Cathedral

Na een reis van bijna 5 weken door Hong Kong, Macau en China brengt de transsiberië expres me van Peking, via Mongolië naar Moskou. Onderweg maak ik kennis met het immens grote Rusland.

Moskou

Na een vertraging van zo'n 4 uur kom ik aan in Moskou. Na afscheid genomen te hebben van mijn Chinese vrienden gaan we op zoek naar Hotel Vremia in de buurt van het Puskinplein. Dit zou n.l. een hotel zijn waar we met Amerikaanse dollars tegen Russische prijzen zouden kunnen betalen. Maar helaas, niemand schijnt er ooit van gehoord te hebben en volgens mij heeft het ook nooit bestaan! Met al onze loodzware bagage weten we het Bolsjoi Theater te bereiken. Hier ontmoeten we een paar van onze Transiberië vrienden. Vrijwel iedereen heeft inmiddels een slaapplaats gevonden, een enkeling kiest voor de dure dollar hotels.

Voor het Bolsjoi theater ontmoeten we een van de vele kaartjesverkopers. Een van hen heeft een vriend in wiens appartement we eventueel zouden kunnen slapen. Maar helaas voor ons kan hij zijn vriend telefonisch niet bereiken. Inmiddels is de temperatuur gezakt tot rond het vriespunt en de situatie begint er niet zo rooskleurig uit te zien voor ons. Op dat moment zie ik mijn Chinese buurman (cabin 2) met een Russische vriend. Deze man is zo vriendelijk om ons te helpen bij het zoeken naar een slaapplaats. Hij houdt een taxi aan en vraagt de taxichauffeur om ons terug te brengen naar het treinstation en daar te vragen naar kamers. Bij het station aangekomen gaan we met de taxichauffeur mee naar binnen. Bij loket 24 kunnen we voor 40 roebel p.p.p.n. een kamer krijgen. Nadat we betaald hebben, blijkt er geen plaats meer te zijn voor ons! De vriendelijke vrouw van loket 24 probeert ons vervolgens in leegstaande treincoupes te krijgen. Maar helaas voor ons, weer geen plaats. We krijgen ons geld terug en gedesillusioneerd lopen we terug naar de taxi. Inmiddels is het half negen. Een andere taxichauffeur belooft ons een hotelkamer voor 250 roebel p.p.p.n.. We besluiten om de gok te wagen. We stappen in de taxi en komen na een lange taxirit (zitten we nog in Moskou?) aan bij wat later het Olympisch dorp (1980)  blijkt te zijn. Vier grote hotelblokken rijzen op. Samen met de handlanger van de taxichauffeur gaan we naar binnen. We nemen de lift naar boven en stappen een bepaalde hotelkamer in. Daar zit een echte Russische Baboushka achter een groot bureau. Ze bekijkt onze paspoorten en roept "ni possible, paroeski". Later zal blijken dat onze visa niet in orde waren). Weer pech dus.

 

Geen nood lijken de twee Russen in gedachten te zeggen, we brengen jullie wel ergens anders heen. Dat ergens anders blijkt even later een flatgebouw in een woonwijk te zijn, waar er ergens in een kamer kunnen slapen. In de kamer blijken ook nog andere Russen aanwezig te zijn. Maar ja, we hebben in ieder geval een slaapplaats en een heerlijke douche! Als de taxichauffeur ons vervolgens nog wil laten betalen voor de rit, word ik kwaad (we betaalden inmiddels al 1000 roebel voor een kamer!). Ze druipen af met de belofte om ons 's morgens om 11.00 uur te komen ophalen.

 

 


...wordt vervolgd! 

Reisgids Rusland

Niet gevonden?

Je Rusland reisgids niet gevonden?

Reisboekhandel de Zwerver beschikt over een grote collectie reisgidsen en landkaarten.

Kijk hier voor meer reisgidsen >