Vlag van Mongolië

Reisverslag Mongolië


Mongolië | Sau Paulo Cathedral

Mongolië roept bij veel mensen het beeld op van een witte tent op een dorre, gele vlakte, waarover in vroeger tijden Genghis Khan en zijn manschappen als meedogenloze strijders galoppeerden. Hoe anders is de werkelijkheid. Behalve kleurrijk geschakeerde vlakten, zijn er bergen, valleien en woestijnen, waar vaak zeldzame dieren leven. En er is meer: de wilde przewalskipaarden, de Gobi-woestijn en de deerstones, monumenten uit het bronzen tijdperk. Kloosters met kunstschatten, die door nomaden waren verstopt.

Mongolië

Na een reis van bijna 5 weken door Hong Kong, Macau en China brengt de Transsiberië expres mij van Peking, op weg naar Moskou, door Mongolië.

Gisteren is het nog laat geworden. Pas om 2 uur 's nachts vertrokken we naar de Mongoolse kant van de grens. Daar hebben we vervolgens van 02.30 tot 03.30 stilgestaan. Vanmorgen een lekkere koude douche genomen en daarna in de restauratiewagen wat gaan lezen. De Mongoolse koffie wordt geproefd terwijl ik met veel belangstelling het Mongools papiergeld bekijk: mooi voor mijn verzameling.

Het landschap in Mongolië is behoorlijk saai. De trein brengt ons langs de grasachtige Gobi woestijn met hier en daar wat rondtrekkende nomaden op paarden. De verbazing is dan ook groot als ik opeens midden in deze woestijn een flatgebouw zie! Bai, mijn cabingenoot, 34 jaar en kok, en Song zijn vriend, zitten in de restauratiewagen lekker te genieten van hun zelf bereide maaltijd. Ik word uitgenodigd en al snel zit ik flink wat wodka te drinken (totdat de fles leeg is en ze niet meer kunnen bijschenken). Terwijl ik alles voel draaien, praat ik nog even met een paar Engelsen. Het lukt me nog net op tijd om mijn cabin te bereiken en ik val plat op de grond neer. Wat er daarna allemaal gebeurd is, kan ik me niet meer herinneren. Ik lig op bed en naast me staat een "teiltje". De Chinezen zorgen dus goed voor me. Rond 19.00 uur word ik even wakker om vervolgens weer verder te slapen. Om 22.00 uur lukt het me om weer op te staan. Voordat ik kan weigeren heeft Bai al een soepje voor me gemaakt. Mijn maag durft echter wel te weigeren en doet dat nog een paar keer deze avond. Een kater in de transsiberië expres, zal het dan eindelijk de laatste zijn?

's Nachts bereiken we de Mongools-Russische grens. Mijn kennismaking met Mongolië is kort, maar zal ik niet snel vergeten. Lees hier verder over mijn treinavontuur van Peking naar Aken | Maastricht.

Mongolië

Bezienswaardigheden Mongolië

Handige links

Reisgids Mongolië

Niet gevonden?

Je Mongolië reisgids niet gevonden?

Reisboekhandel de Zwerver beschikt over een grote collectie reisgidsen en landkaarten.

Kijk hier voor meer reisgidsen >

Reisorganisaties Mongolië

Kijk bij onderstaande reisorganisaties voor inspiratie, reisroutes, tips en leuke aanbiedingen:

  • Fox rondreizen Mongolie
  • Mongolie reizen Sawadee
  • Mongolie reizen SRC
Riksja Mongolie