Vlag van Japan

Reisverslag Hiroshima


Hiroshima: stad van vrede

Hiroshima is een stad in Japan die geen enkele introductie nodig heeft. Op 6 augustus 1945 viel hier de eerste atoombom. Een derde van de ruim 350.000 inwoners stierf meteen. Nu leven er ruim 1 miljoen mensen in Hiroshima. Vervoer in Hiroshima gaat makkelijk met de streetcars (trams). Er rijden nog hele oude streetcars die vanuit diverse steden geschonken zijn aan Hiroshima. Ook rijden er nog streetcars die de atoombom hebben overleefd.


Hiroshima

We komen vroeg in de avond aan, met een vlucht vanuit Seoul, op Hiroshima Airport, dat zo'n 50 minuten (Y 1300) met de limousine shutlle bus verwijderd ligt van het (Hiroshima Bus)centrum. Van te voren hebben we uitgezocht dat we bustickets nodig hebben naar het centrale busstation in Hiroshima. De bus staat gelukkig al op ons te wachten en ook de ticketautomaat is gemakkelijk gevonden (Hiroshima airport is klein en erg overzichtelijk). Gelukkig hadden we thuis al wat Japanse yens meegenomen, zodat we makkelijk kunnen betalen. We stappen uit op het centraal busstation van Hiroshima. Via een lange roltrap omlaag komen we uit op straatniveau. Volgens google maps is het een kwartiertje lopen naar ons hotel. We kunnen ons snel orienteren en lopen in de lichte regen over de belangrijkste straat Aioi Dori naar ons hotel Chisun. We worden allervriendelijkst ontvangen, maar ze hebben helaas wat moeite met onze 5 verschillende boekingen voor 2 kamers voor 3 nachten (de kamers hadden we nl. grotendeels geboekt via de gespaarde airmiles  van onze reis naar Amerika: je snapt het al: iedereen had net genoeg punten voor 1 overnachting). Na wat zoekwerk komen ze er toch uit (tenminste we krijgen onze kamers!) en wat mooi is, ze geven ons een double room ipv semi double. Semi double blijkt nl. echt klein te zijn voor 2 personen, zelfs voor 1 volwassen en 1 kind, dus wees gewaarschuwd!: Beste optie: de twin room.

Hiroshima | Rondreis Japan
A-bomb in Hiroshima

Miyajima

Op onze eerste dag in Hiroshima gaan we een bezoekje brengen aan Miyajima.

Lees hier het verslag van deze mooie dag >
Miyajima | Rondreis Japan

Mazda Zoom-Zoom

Vandaag op tijd op voor ons uitstapje naar de Mazda fabriek. Het belooft weer een erg hete dag te worden. Op het stationsplein zoeken we ons een lekker ontbijtje bij elkaar en kopen de treinkaartjes bij de automaten. Die automaten zijn trouwens erg makkelijk in gebruik. Je kiest eerst de taal : Engels, dan je bestemming en vervolgens in welke gezinssamenstelling je reist. Eventueel kun je meteen rertourtickets kopen. We zien ook meteen wat we gisteren fout hebben gedaan. Miyajima is de halte incl. Ferry , Miyajima Muchi is de halte van alleen de trein!!!

 

Het Mazda hoofdkantoor is zo gevonden, recht tegenover het Mazda ziekenhuis dat zo goed als naast het station ligt. Mazda is alom vertegenwoordigd in Hiroshima. In het Mazda Zoom zoom stadion spelen de Hiroshima Carps Japans favoriete sport, honkbal. Stipt om 10.00 uur begint de rondleiding door de Mazda fabriek. Het is een gigantisch groot terrein met eigen wegen (waar je misschien een conceptcar kunt zien), een gigantisch hoge en lange eigen brug en een eigen haven, van waaruit de mazdas over heel Japan en de wereld gedistribueerd worden. Na ee stukje geschiedenis, wat classic cars en uitleg over Mazda motor rotary, krijgen we een kijkje langs de lopende band. Hier worden 5 modellen door elkaar gemaakt. We zien hoe het interieur wordt ingebracht en de ramen worden aangebracht. Erg indrukwekkend.


Na wat gegeten te hebben bij Mazda gaan we op ons gemak terug naar Hiroshima. Bij het station gaan we onze shinkansen tickets kopen aan de balie. Helaas blijkt die vrouw niet zo goed Engels te praten, achteraf hadden we beter onze tickets in de automaat kunnen bestellen! Wel wordt ons duidelijk dat we niet alle tickets naar onze eindbestemming kunnen bestellen: het zijn immers allemaal verschillende maatschappijen (in dit geval voor onze treinreis naar Koyasan). Maar goed, dat betekent dus dat we iets meer tijd moeten nemen voor het kopen van tickets, daar waar we moeten overstappen. Dat overleven we wel. Nog even wat pinnen bij het postkantoor (die accepteren nl. Wel Visa, MasterCard en maestro) en dan met de streetcar op weg naar de Atomic Bomb Dome en het vredespark. Het is inmiddels bloedje heet en heel vochtig.

Hiroshima | Rondreis Japan
conceptcar in het mazdamuseumHiroshima | Rondreis Japan
design in het mazdamuseumLittle Boy

Zodra je de streetcar uitstapt zie je de A-Bomb Dome, het vredesmonument van Hiroshima, al liggen. Dit gebouw lag slechts 160 meter verwijderd van het punt waar op ruim 500 meter boven de grond de atoombom (ook wel little boy genoemd, fat-boy was de naam voor de bom die ontplofte boven Nagasaki) tot ontploffing werd gebracht. Het is een van de weinige gebouwen dat de verwoestingen van de bom heeft weerstaan, waarschijnlijk omdat het minder onder invloed heeft gestaan van de zeer sterke drukgolven.

 

We lopen rechtsaf, de brug over en komen terecht in het inmens grote Vredespark. Hier zijn meer dan 50 monumenten die herinneren aan de allereerste atoombom. Je ziet er onder andere de vredesvlam die hier onafgebroken brandt sinds 1964. Ze wordt pas gedoofd als alle kernwapens de wereld uit zijn. Aan de rand van de Vredesvijver is de cenotaaf te zien waar alle namen van de slachtoffers van de atoombom zijn terug te vinden. Het zijn er ruim 220.000!!

 

Indrukwekkend is het kraanvogelmonument ter herinnering aan Sadako Sasaki. Zij was 2 jaar toen ze werd blootgesteld aan de straling en kreeg vervolgens leukemie, waar ze 10 jaar later aan stierf. Op het eind van haar leven begon ze met vouwen van kraanvogels, omdat ze geloofde dat ze weer beter zou worden, zodra ze er 1000 had gevouwen. Ze heeft die 1000 nooit kunnen vouwen. In de jaren erna tot op heden wordt nog wereldwijd door schoolkinderen kraanvogels gevouwen en opgestuurd naar Hiroshima ter nagedachtenis van Sadako.

 

Volgende stop is de indrukwekkende Hall of Remembrance, de Nationale Vredes gedenkhal voor de slachtoffers (gratis entree). Je ziet er foto's van diegene die zijn omgekomen en getuigenissen van de overlevenden. Het interieur bevat een muur met een 360graden panorama vanuit het hypocenter. Het panorama bestaat uit meer dan 140.000 tegeltjes, het aantal slachtoffers dat eind 1945 gestorven was.

 

Buitengekomen zien we de opbouw van de podia voor de grote herdenking op 6 augustus a.s.. We lopen door naar het Peace Memorial Museum. Hier is heel veel informatie verzameld over de atoombom aanval en zie je diverse voorwerpen voor en na. In een speciale exhibitieruimte voor kinderen legt een vriendelijke Japanse vrouw onze dochter uit hoe je kraanvogeltjes moet vouwen.

Hiroshima | Rondreis Japan
cenotaaf met zicht op A-bomb


Hiroshima | Rondreis Japan
monument voor Sadako Sasaki


Hiroshima | Rondreis Japan
ingang Hall of Rememberance


Hiroshima | Rondreis Japan
indrukwekkende peace memorial museum

Hiroshima Castle

Het is inmiddels al laat in de middag als we richting Hiroshima Castle lopen. Dit kasteel, volledig gereconstrueerd na de 2de wereldoorlog, geeft uitvoerig informatie en biedt een panoramisch uitzicht over Hiroshima. Gelukkig zijn we net op tijd binnen, want veel musea of bezienswaardigheden sluiten om 16.30 of 17.00 uur al de kassa. Het kasteel is gebouwd eind 16de eeuw voor een landheer die van hieruit 9 provincies bestuurde. Over 5 verdiepingen verdeeld zie je allerlei artifacten uit deze tijd en als je wilt kun je je verkleden als samourai of geisha!Moe, maar zeer voldaan over alle indrukken, gaan we Thais eten en vervolgens lekker slapen. Morgen vroeg op voor een lange treinrit met de Shinkansen.

Hiroshima | Rondreis Japan
kasteel van hiroshima

Bezienswaardigheden

Handige informatie


Hotels in Hiroshima


Visum nodig? Vraag je visum makkelijk hier online aan.

Japanse Yen's nodig? Vraag je valuta makkelijk hier online aan.

Reisgids Japan

Niet gevonden?

Je Japan reisgids niet gevonden? Bol.com beschikt over een grote collectie.
Kijk hier voor meer reisgidsen >

Reisorganisaties Japan

Rondreis Japan